Parodontologija

Kao specijalist parodontolog, dr. Leušić Temmer posebnu pažnju i naglasak stavlja na zdravlje parodonta. Parodont je skup potpornih tkiva zuba, a sastoji se od gingive ili zubnog mesa, kosti i vlakana kojima je zub vezan za kost. Znakovi parodontnih bolesti mogu biti vidljivi, ali često se znaju otkriti tek kod detaljnog kliničkog pregleda pa se tako često kod pacijenata nalaze već uznapredovale faze parodontitisa, odnosno teške kronične upale dubljih struktura potpornog aparata zuba, a najčešći rezultat je gubitak kosti i vlakana i nastajanje džepova, a u konačnici gubitak zuba.

Terapija započinje uklanjanjem zubnoga kamenca i plaka kao glavnih uzročnika bolesti. Zatim je potrebno dubinsko čišćenje gingivalnih džepova te po potrebi uporaba lijekova za suzbijanje upale. Ponekad su potrebni i parodontni kirurški zahvati kojima se uklanja oboljelo tkivo i nadomješta izgubljena kost.

Ukoliko se na vrijeme započne s liječenjem, izgledi za oporavak su izrazito dobri. Posebni naglasak stavlja se i na doživotne kontrole i redovita čišćenja kako bi se očuvalo stanje postignuto nakon inicijalne terapije.

U područje parodontne mikrokirurgije spadaju i gingivalni transplantati, odnosno prekrivanja ogoljelih zubnih vratova tkivom uzetim s područja nepca. Ogoljeli zubni vratovi, odnosno zubne recesije nastaju uslijed mehaničkih iritacija i također se često pojavljuju nakon ortodontske terapije.

Parodont je skup potpornih tkiva zuba, a sastoji se od gingive ili zubnog mesa, kosti i vlakana kojima je zub vezan za kost. Znakovi parodontnih bolesti mogu biti vidljivi, ali često se znaju otkriti tek kod detaljnog kliničkog pregleda pa se tako često kod pacijenata nalaze već uznapredovale faze parodontitisa.

Slučaj pacijentice s parodontitisom

  • SLIKA 1.
    Ortopan pacijentice na kojem se vidi uznapredovali slučaj parodontitisa

  • SLIKA 2.
    Klinički prisutni džepovi i tzv. crni trokuti, nastali povlačenjem kosti i ginive uslijed parodontitisa

  • SLIKA 3.
    Nakon terapije parodontitisa, koja je u ovom slučaju obuhvaćala čišćenja, kiretaže džepova i redovite kontrole pristupa se protetskoj sanaciji cirkonskim krunama

Kontaktirajte nas
i dogovorite svoj termin već danas!