Stomatološka protetika

Stomatološka protetika je toliko razvijena da je moguće postići maksimum iz svakog danog slučaja te svim pacijentima vratiti funkcionalnost i estetiku.

Krunice i mostovi izrađuju se od keramike koja vjerno imitira boju zuba, a sama krunica uz to što pruža izvrsne estetske vrijednosti štiti zub od svakog daljnjeg propadanja.

Keramika je u dentalnoj protetici postala zlatni standard zbog niza dobrih svojstava koje drugi materijali nisu zadovoljavali. Odlikuje se velikom tvrdoćom, čvrstoćom, podnosi visoke temperaturne promjene, otporna je na kemijske utjecaje, koroziju, biokompatibilna je, ne uzrokuje alergije i estetski maksimalno oponaša izgled pravog zuba. U rekonstrukciji nedostajalih zubi keramičke krunice ili mostovi su sredstvo izbora za zbrinjavanje svakog pacijenta. Krunice mogu biti izrađene od metal-keramike, potpune keramike ili cirkon keramike.

Baza metal-keramičke krunice je metal u potpunosti prekriven keramikom pa metalni dio nije vidljiv. Prednosti su čvrstoća i konzistentnost pa se tako često koriste u regijama pretkutnjaka i kutnjaka gdje su jake žvačne sile, odnosno uvjet su kod mostova velikh raspona.

Potpune keramičke (e-max krunice) oponašaju optička svojstva prirodnih zubi kao što su translucencija, transparencija i luminiscencija što rezultira krunicom koju nije moguće razlikovati od prirodnog zuba.
Cirkon-keramičke krunice i mostovi odlikuju se biokompatibilnošću i preciznošću, uz očuvanu prirodnu estetiku zuba. Bijela boja cirkona podloga je na kojoj keramički omotač daje prirodnu boju. Za razliku od e-maxa, cirkon-keramiku odlikuju mehanička svojstva koja dopuštaju izradu mostova većih raspona.

S druge strane, ljuskice kao visokoestetski nadomjesci predstavljaju izuzetno veliku estetsku promjenu u osmijehu pacijenata, s minimalnim brušenjem prirodnog zuba i velikom trajnosti jednog takvog rada. Ljuskice su indicirane ukoliko pacijent želi promijeniti ili naglasiti oblik, boju ili položaj zuba, odnosno ispraviti laganu ortodontsku anomaliju. Uvjet za jedan ovakav rad je da zubi nemaju prethodne velike ispune.


Pogledajte slučajeve

Uvjerite se u našu
stručnost i mogućnosti

Gelerija

Stomatološka protetika je toliko razvijena da je moguće postići maksimum iz svakog danog slučaja te svim pacijentima vratiti funkcionalnost i estetiku. Krunice i mostovi izrađuju se od keramike koja vjerno imitira boju zuba, a sama krunica uz to što pruža izvrsne estetske vrijednosti štiti zub od svakog daljnjeg propadanja.

1. slučaj

Pacijentica dolazi sa željom za potpunom rehabilitacijom. Pristupa se liječenjima, rekonstrukcijI ispunima te brušenju zubi. Cijeli je slučaj riješen kombinacijom metalkeramičkih mostova u stražnjim regijama, e-max krunicom u području gornje fronte, te cirkonskim krunicama u području donje fronte. Pacijentici preostao dio terapije u području donjih stražnjih mostova.

Kontaktirajte nas
i dogovorite svoj termin već danas!

 • stomatoloska protetika
 • stomatoloska-protetika-1-2
 • stomatoloska-protetika-1-3
 • stomatoloska-protetika-1-4

2. slučaj

Mlada pacijentica s problemom bruksizma i hipodoncije (nedostatka) gornjih dvojki. U prvom dijelu terapije pristupa se podizanju razine gingive kako bi se dobila veća klinička kruna zuba. Nakon toga pristupa se izradi laboratorijskog mock-up-a, odnosno privremenih zubi kako bi se pacijentica navikla i kako bi dobili idealni željeni oblik zuba. Nakon toga izrađuju se cirkonske krune pri čemu se postojeće trojke odnosno očnjaci modeliraju kao dvojke, a prvi pretkutnjaci kao očnjaci.

Kontaktirajte nas
i dogovorite svoj termin već danas!

 • stomatoloska-protetika-2-1
 • stomatoloska-protetika-2-2

3. slučaj

Pacijentica izrazito nezadovoljna svojim stanjem u ustima, dugo je zbog straha odgađala dolazak stomatologu. U prvoj fazi pristupalo se vađenju nekih zubi, s istodobnom augmentacijom kosti u području gornje fronte. Nakon toga započinju se potrebna liječenjia zubi te priprema za krunice, odnosno u ovom slučaju semicirkularni most.

Kontaktirajte nas
i dogovorite svoj termin već danas!

 • stomatoloska-protetika-3-1
 • stomatoloska-protetika-3-2

4. slučaj

Pacijentica ima metalkeramičke krunice stare 17 godina na gornjim jedinicama koje želi promijeniti. Izrađuju se nove e-max krunice koje jako lijepo oponašaju prirodnu boju zuba. Prije izrade samih krunica, podiže se nivo gingive da bi izjednačili visinu zubnog mesa na obje jedinice.

Kontaktirajte nas
i dogovorite svoj termin već danas!

 • stomatoloska-protetika-4-1
 • stomatoloska-protetika-4-2

5. slučaj

Pacijent dolazi s početnim stanjem kao u donjoj čeljusti te poprilično uznapredovalim parodontitisom. Nakon potrebnih ekstrakcija i liječenja, napravljeni su mostovi u gornjoj i donjoj čeljusti te su ugrađena dva implantata u donjoj čeljusti s desne strane. Nakon vremena potrebnog da se implantati učvrste u kosti pristupa se izradi mosta na implantatima.

Kontaktirajte nas
i dogovorite svoj termin već danas!

 • stomatoloska-protetika-5-1
 • stomatoloska-protetika-5-2
 • stomatoloska-protetika-5-3
 • stomatoloska-protetika-5-4
 • stomatoloska-protetika-5-5
 • stomatoloska-protetika-5-6
 • stomatoloska-protetika-5-7

6. slučaj

Pacijentica godinama zanemaruje svoje oralno zdravlje zbog drugih zdravstvenih problema. Pristupa se potpunoj rehabilitaciji vađenjem određenih zubi, ponekim liječenjima te brušenju i protetskoj sanaciji. U gornjoj čeljusti rađen je semicirkularni metal-keramički most, dok je u donjoj protezi napravljen tzv. kombi rad, odnosno most u frontalnom području i parcijalna proteza kako bi se opskrbila postranična područja.

Kontaktirajte nas
i dogovorite svoj termin već danas!

 • stomatoloska-protetika-6-1
 • stomatoloska-protetika-6-2
 • stomatoloska-protetika-6-3

7. slučaj

Pacijentica dolazi jer joj smeta estetika u prednjem području zbog velikih prostora nastalih kao posljedica kronične parodontoze. Neki zubi su se morali vaditi, ostatak je opskrbljen cirkonskim krunicama i mostovima.

Kontaktirajte nas
i dogovorite svoj termin već danas!

 • stomatoloska-protetika-7-1
 • stomatoloska-protetika-7-2
 • stomatoloska-protetika-7-3