Stomatološka protetika

Stomatološka protetika je toliko razvijena da je moguće postići maksimum iz svakog danog slučaja te svim pacijentima vratiti funkcionalnost i estetiku.

Krunice i mostovi izrađuju se od keramike koja vjerno imitira boju zuba, a sama krunica uz to što pruža izvrsne estetske vrijednosti štiti zub od svakog daljnjeg propadanja.

Keramika je u dentalnoj protetici postala zlatni standard zbog niza dobrih svojstava koje drugi materijali nisu zadovoljavali. Odlikuje se velikom tvrdoćom, čvrstoćom, podnosi visoke temperaturne promjene, otporna je na kemijske utjecaje, koroziju, biokompatibilna je, ne uzrokuje alergije i estetski maksimalno oponaša izgled pravog zuba. U rekonstrukciji nedostajalih zubi keramičke krunice ili mostovi su sredstvo izbora za zbrinjavanje svakog pacijenta. Krunice mogu biti izrađene od metal-keramike, potpune keramike ili cirkon keramike.

Baza metal-keramičke krunice je metal u potpunosti prekriven keramikom pa metalni dio nije vidljiv. Prednosti su čvrstoća i konzistentnost pa se tako često koriste u regijama pretkutnjaka i kutnjaka gdje su jake žvačne sile, odnosno uvjet su kod mostova velikh raspona.

Potpune keramičke (e-max krunice) oponašaju optička svojstva prirodnih zubi kao što su translucencija, transparencija i luminiscencija što rezultira krunicom koju nije moguće razlikovati od prirodnog zuba.
Cirkon-keramičke krunice i mostovi odlikuju se biokompatibilnošću i preciznošću, uz očuvanu prirodnu estetiku zuba. Bijela boja cirkona podloga je na kojoj keramički omotač daje prirodnu boju. Za razliku od e-maxa, cirkon-keramiku odlikuju mehanička svojstva koja dopuštaju izradu mostova većih raspona.

S druge strane, ljuskice kao visokoestetski nadomjesci predstavljaju izuzetno veliku estetsku promjenu u osmijehu pacijenata, s minimalnim brušenjem prirodnog zuba i velikom trajnosti jednog takvog rada. Ljuskice su indicirane ukoliko pacijent želi promijeniti ili naglasiti oblik, boju ili položaj zuba, odnosno ispraviti laganu ortodontsku anomaliju. Uvjet za jedan ovakav rad je da zubi nemaju prethodne velike ispune.

Stomatološka protetika je toliko razvijena da je moguće postići maksimum iz svakog danog slučaja te svim pacijentima vratiti funkcionalnost i estetiku. Krunice i mostovi izrađuju se od keramike koja vjerno imitira boju zuba, a sama krunica uz to što pruža izvrsne estetske vrijednosti štiti zub od svakog daljnjeg propadanja.